Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Παραδοχή Μουζάλα! "Ναι, ζητήσαμε βοήθεια από την Ευρώπη για τους πρόσφυγες!" Αφήνει ανοιχτό να κηρυχθεί η Ν. Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!






- "Δυστυχώς το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης πρέπει να εφαρμοστεί" τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας
- "Υπολογίζουμε 50.000 με 70.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη χώρα μας"
- Δεν αποκλείει να κηρυχθεί η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Άμεση απάντηση από ΝΔ και απαίτηση για συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών!
- "Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών θα φύγει με το πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής"
- "Ετοιμάζουμε ένα σποτάκι που θα παίξει στην Τουρκία για να μεταδώσουμε το μήνυμα πως τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά"
- Χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη και τα Σκόπια άνοιξαν τα σύνορα για μόλις 300!
- Τέσσερα θα είναι τα κέντρα υποδοχής στη Μακεδονία και τα υπόλοιπα θα μοιραστούν σε όλη τη χώρα

Το προσφυγικό παίρνει καθημερινά διαστάσεις, με τον κίνδυνο η κατάσταση να φτάσει στο... απροχώρητο να είναι εμφανής. Αρκετές χώρες της Ευρώπης πήραν... ετσιθελικά την απόφαση να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές και να κλείνουν τα σύνορά τους, αγνοώντας επιδεικτικά τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, των οποίων το μελάνι ακόμη δεν έχει... στεγνώσει.
Αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους και νιώθουν εγκλωβισμένοι. Στην Ειδομένη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες που περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα για να φύγουν, την ώρα που τα Σκόπια άνοιξαν χθες τα σύνορα αλλά μόνο για 300 ανθρώπους!
Την ίδια ώρα στο Ελληνικό και τον Πειραιά έχουν στηθεί άτυπα κέντρα φιλοξενίας, με χιλιάδες πρόσφυγες να βρίσκουν προσωρινά καταφύγιο και να ζουν υπό συνθήκες δύσκολες. Χωρίς υποδομές, με τα είδη πρώτης ανάγκης να παρέχονται από πολίτες και με την ελπίδα να ξεθωριάζει...
Επιβεβαιώνει το αίτημα έκτακτης βοήθειας ο Μουζάλας
"Δυστυχώς το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης πρέπει να εφαρμοστεί" είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, φιλοξενούμενος στην τηλεοπτική εκπομπή mega σαββατοκύριακο.
Επιβεβαίωσε έτσι τις πληροφορίες πως η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα για έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προσφυγικού.
"Ελπίζουμε ότι θα κινηθεί πιο γρήγορα η ευρωπαϊκή πολιτική. Το σχέδιο είναι ενιαίο", συνέχισε ο υπουργός, αποκαλύπτοντας πως σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται 22.000 "εγκλωβισμένοι" πρόσφυγες.
"Στην Ειδομένη έχουμε ένα πρόβλημα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πειστεί ότι ο δρόμος αυτός έχει κλείσει. Ακόμη και αυτοί που έχουν εγκατασταθεί σε χώρους φιλοξενίας βλέπουν αυτή την κατάσταση και θέλουν να φύγουν προς την Ειδομένη", απάντησε ο Γιάννης Μουζάλας σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια.
Ερωτηθείς σχετικά με τους χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν σε Πειραιά και Ελληνικό, ο υπουργός απάντησε πως ίσως χρειαστεί να μείνουν για λίγο καιρό στα συγκεκριμένα σημεία και στην συνέχεια θα "απλωθούν σε όλη την Ελλάδα".
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;
Παράλληλα, ο Γιάννης Μουζάλας μίλησε και για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Νότια Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! Με την κατάσταση που επικρατεί σε Πειραιά και Ελληνικό μόνο τυχαία δεν μοιάζει η επιλογή του να αναφέρει τη Νότια Αττική ως παράδειγμα στον συλλογισμό του.
Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε το θεωρητικό πλαίσιο ενός τέτοιου ενδεχομένου, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι πιο εύκολο να παρασχεθεί βοήθεια στη χώρα για την αντιμετώπιση της "κρίσης".
Ενδεικτικό πάντως είναι πως μετά τις δηλώσεις αυτές, η αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία ήταν άμεση. Ενώ ο Γιάννης Μουζάλας μιλούσε ακόμη στο mega, ο Γιώργος Κουμουτσάκος φιλοξενούνταν στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai και πληροφορούμενος τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών.
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ
Ο Γιάννης Μουζάλας ρωτήθηκε και για τον ρόλο που θα παίξει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις της συμμαχίας μπορούν να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές κατά 70%.
Μάλιστα υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θα μπορεί να κάνει τα... στραβά μάτια όσο το ΝΑΤΟ θα περιπολεί στο Αιγαίο.
"Το Plan C είναι να βοηθήσουμε τη χώρα αφαιρώντας το βάρος από τον ελληνικό λαό και βοηθώντας αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. τους πρόσφυγες)" απάντησε στο τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ερωτώμενος για τον ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από την συνθήκη της Σένγκεν, απάντησε πως κατά την γνώμη του ένας τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρξε ποτέ.
"Η Αυστρία είναι φιλική χώρα. Έχουν εκλογές και εσωτερικά προβλήματα και κάτω από αυτή την πίεση έκανε μία πολύ εχθρική κίνηση προς τη χώρα μας", απάντησε τέλος για τα... θερμά γεγονότα μεταξύ Ελλάδας - Αυστρίας τις τελευταίες ημέρες.

http://www.newsit.gr/politikh/Paradoxi-Moyzala-Nai-zitisame-voitheia-apo-tin-Eyropi-gia-toys-prosfyges-Afinei-anoixto-na-kiryxthei-i-N-Attiki-se-katastasi-ektaktoy-anagkis/588541

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου