Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΕΝΤΣ




04/03/2016
Η Ρωσία επιχειρεί να φέρει σε πέρας μία εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, η οποία αν πετύχει, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στο πεδίο των πυρηνικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Να εκτοξεύσει ταυτόχρονα από πυρηνικό υποβρύχιο 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava.
Το εγχείρημα έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας δύο από τα τρία πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Borey που διαθέτει σήμερα ο Ρωσικός Στόλος. Πρόκειται για τα “Yury Dolgoruky” (Γιούρι Ντολγκαρούκι) και “Vladimir Monomakh” (Βλαδίμηρος ο Μονομάχος).
Και τα δύο υποβρύχια θα συμμετάσχουν τις επόμενες ημέρες σε άσκηση που θα διεξαχθεί στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στον Αρκτικό Ωκεανό. Από εκεί το ένα εκ των δύο υποβρυχίων θα εκτοξεύσει, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας izvestia, 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και μάλιστα ταυτόχρονα.
Η εκτόξευση θα γίνει από τα 50 μέτρα, καθώς εκτιμάται πώς είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό βάθος για μία τέτοια επιχείρηση και στόχος είναι να δοκιμαστεί πλήρως ο μηχανισμός αποτροπής της Ρωσίας και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι δυνατότητες διεύρυνσης ενός πυρηνικού πλήγματος.
Σημειώνεται πώς κάθε πύραυλος Bulava φέρει 10 κεφαλές με εμβέλεια μεγαλύτερη των 8.000 χιλιομέτρων. Δηλαδή, κεφαλές που φέρουν ανεξάρτητους πυραύλους οι οποίοι μπορούν να κινηθούν αυτόνομα εναντίον κάποιου στόχου, οι οποίοι απελευθερώνονται από τον διηπειρωτικό πύραυλο στην κορυφή της βαλλιστικής του τροχιάς, όταν αρχίζουν να κατεβαίνουν προς τη γενική περιοχή του στόχου.
Τα υποβρύχια της κλάσης Borey, που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν έως και 16 πυραύλους Bulava είναι η κύρια ναυτική δύναμη της Ρωσίας. Πέραν των τριών που είναι ήδη σε υπηρεσία στο Ρωσικό Στόλο θα ναυπηγηθούν ακόμη 5 υποβρύχια του ιδίου τύπου. Τα επόμενα τέσσερα βρίσκονται ήδη σε στάδιο δοκιμών ή σε στάδιο ανάπτυξης.
Έχουν τη δυνατότητα τα υποβρύχια κλάσης Borey να μείνουν κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν και είναι σαφώς η εξέλιξη των υποβρυχίων Dolphin. Τα Borey είναι το μέλλον του ρωσικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα τα δύο πυρηνικά υποβρύχια ετοιμάζονται από τη θάλασσα του Μπάρεντς να επαναλάβουν τη σοβιετική άσκηση “Behemoth”. Το 1991 και συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου το ρωσικό υποβρύχιο Novomoskovsk με κυβερνήτη τον Sergei Yegorov κατάφερε να εκτοξεύσει 16 πυραύλους SS-N-23, μέσα σε τρία λεπτά και 44 δευτερόλεπτα. Η άσκηση ήταν επιτυχής και ο κυβερνήτης, αλλά και το πλήρωμα έγιναν δεκτοί ως “ήρωες”.
Η κατάσταση σήμερα είναι πιο περίπλοκη αλλά ο στόχος είναι απολύτως εφικτός” εμφανίζονται να λένε Ρώσοι αξιωματούχοι. Να σημειωθεί ότι το υποβρύχιο “Yury Dolgoruky” έχει εκτοξεύσει από το 2011 μέχρι σήμερα πέντε πυραύλους Bulava, ενώ το “Vladimir Monomakh” είχε κάνει μια εκτόξευση τον Σεπτέμβριο του 2014 και άλλη μία το Νοέμβριο του 2015, όπου όμως ο ένας εκ των δύο πυραύλων που εξαπέλυσε βρήκε στόχο.  






- See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160304/defencenet/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CE%BE%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-16-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CF%89%CE%BD#sthash.x6VjFg2P.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου