Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Κάρτα του Πολίτη: Γεγονότα και αλήθειες από καθηγητή της πληροφορικής

Παρατηρείται εσχάτως μια προσπάθεια αμφισβήτησης και απαξίωσης των όσων αρνητικών έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την κάρτα του πολίτη
, την προσωπική δηλαδή ηλεκτρονική ταυτότητα, την οποία κατά καιρούς θα  προσπαθούν να μας υποχρεώσουν να προμηθευτούμε.

Στην Κάρτα αυτή, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από ήδη ψηφισμένους Νόμους αλλά και την διεθνή πρακτική που κατά γράμμα ακολουθούν οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου μας, θα περιέχονται όλα τα προσωπικά μας στοιχεία (από το μικρό μας όνομα και την επαγγελματική μας ιδιότητα, μέχρι τους  τραπεζικούς λογαριασμούς και το ιατρικό μας ιστορικό). 

Προς αναίρεση όλης αυτής της παραφιλολογίας – που μας προτρέπει “να μην δίνουμε τόση σημασία στο θέμα, καθώς η Κάρτα του Πολίτη δεν αποτελεί κίνδυνο” – και γνώση των ενδιαφερομένων, παραθέτουμε κάποια αδιαμφισβήτητα γεγονότα.

Η παράθεση των παρακάτω γίνεται χωρίς καμία πρόθεση για τη δημιουργία κλίματος φόβου μεταξύ των αναγνωστών ή αντιπαράθεσης με τους διαφωνούντες. Γίνεται μόνο χάριν της αληθείας.
 


Γεγονός Νο 1.
Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, δημοσιεύθηκε προς κοινή διαβούλευση στη Διαύγεια, Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τίτλο “Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης”. Στο εν λόγω πολυνομοσχέδιο (άρθρο 16), η ελληνική Πολιτεία επεδίωκε να επιβάλλει την ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη με συνοπτικές διαδικασίες.
Μετά το αρνητικό ποσοστό (98% επί του συνόλου) των σχολίων στη δημόσια διαβούλευση, ο Αν. Υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλος αναγκάστηκε να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο…. επαναφέροντάς το (εν μέρει), ως άρθρο 10 στο ίδιο πολυνομοσχέδιο, το οποίο και υπερψηφίστηκε τελικά από το ελληνικό Κοινοβούλιο και κατέστη Νόμος του Κράτους (4325/11-5-2015).
Έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να επιβληθεί η Κάρτα του Πολίτη.


Γεγονός  Νο 2.
Το θέμα της Κάρτας και κυρίως – κι εδώ είναι η ουσία – τα “ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά χαρακτηριστικά ζητήματα”, με βάση τα όσα ο Νόμος ορίζει, μπορεί πλέον να προωθεί και καθορίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με μια απλή Υπουργική Απόφαση, παρακάμπτοντας τη Βουλή – άρα και τους πολίτες.


 Γεγονός Νο 3.
Η “κάρτα σίτισης”, που έχει ήδη διανεμηθεί σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας και πιστώνεται με συγκεκριμένο ποσό χρημάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα (70€  ανά δικαιούχο για κάθε μήνα), κατά δημόσια δήλωση του κ. Γ. Κατρούγκαλου, αποτελεί “πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη”.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος Υπουργός διευκρίνισε ότι “η Κάρτα του Πολίτη για το σύνολο των πολιτών θα εισαχθεί όταν θα υπάρξει η τεχνική δυνατότητα για την εφαρμογή της”. Βρισκόμαστε λοιπόν στην προ της εισαγωγής εποχή.


 Γεγονός Νο 4.
Η Κάρτα, στην αρχική της μορφή, μπορεί να έχει ή να μην έχει ενσωματωμένο τσιπ. Ο τελικός σχεδιασμός, πάντως, προβλέπει την ενσωμάτωσή του, όπως στις νέου τύπου ταυτότητες.
Τα νέα δελτία ταυτότητας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου και δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα περιέχουν εκτός από δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσθετα «βιομετρικά στοιχεία» που τοποθετούνται με μικροτσίπ, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου.
Επομένως, η τεχνική δυνατότητα για την έκδοση και εφαρμογή της Κάρτας, υπάρχει.


. Γεγονός Νο 5.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, η Κάρτα δεν θα περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών.
Εντούτοις, οι αρμόδιοι σπεύδουν να προσθέσουν – επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας των πολιτών (!) – ότι όλες οι σχετικές με τον καθένα μας πληροφορίες θα βρίσκονται αποθηκευμένες σε μία, ενιαία Βάση Δεδομένων, με την οποία και θα επικοινωνεί η Κάρτα, κάθε φορά που χρησιμοποιείται. Το ποιος θα διαχειρίζεται την συγκεκριμένη Βάση Δεδομένων, μας είναι άγνωστο.
Όπως και το ποιος θα μας διασφαλίσει από μια “τυχαία” διαρροή ευαίσθητων στοιχείων. Πρόκειται, λοιπόν, για το απόλυτο ηλεκτρονικό φακέλωμα. Η Κάρτα δεν θα περιέχει μόνο τα γνωστά έως τώρα αναγραφόμενα στοιχεία του κατόχου, αλλά θα μπορεί να αποθηκεύεται σ’ αυτή πλήθος πληροφοριών.
Συνήθειες, ασχολίες, hobbies, αδυναµίες, αποφάσεις, επιλογές προσωπικές, επιλογές φιλοσοφικές ή θρησκευτικές θα μπορούν να γίνονται αντικείµενο καταγραφής (ή και επεξεργασίας) σε καθηµερινή βάση για όλους μας, µαζικά. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να μας διαβεβαιώσει για το αντίθετο.


 Γεγονός Νο 6.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη είναι ήδη γεγονός, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις οργανώσεων, φορέων, ενώσεων καταναλωτών, εξωκοινοβουλευτικών πολιτικών παρατάξεων, κινημάτων και ομάδων που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 Πρέπει να γνωρίζουμε εντούτοις ότι οι ποικίλες και έντονες αυτές αντιδράσεις – σε κάποιες όχι αμελητέες περιπτώσεις- τελεσφορούν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επί παραδείγματι, η Κάρτα του Πολίτη απεσύρθη από την αγγλική Κυβέρνηση παρά το ότι είχε εκδοθεί. (Μάρτιος 2015).


 Γεγονός Νο 7.
Και στην πατρίδα μας, εκτός των ανθρωπιστικών οργανώσεων και άλλων ιδιωτικών πρωτοβουλιών και φορέων, έντονες επιφυλάξεις για τη σχεδιαζόμενη Κάρτα προβάλλουν και οι εκκλησιαστικές αρχές.
Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με την από 16-3-2015 επιστολή που απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό, τονίζει την αντίθεσή της στην νέα Κάρτα, αφού αυτή “ταυτίζει τους πολίτες με ένα αριθμό του συστήματος και προσβάλλει την ελευθερία του ανθρωπίνου προσώπου”, και καλεί την Κυβέρνηση να μη προχωρήσει στην έκδοσή της.


 Γεγονός Νο 8.
“Μέσω της Κάρτας επιχειρείται η επιβολή συστήματος ολοκληρωτικού συστήματος ελέγχου επί της ιδιωτικής ζωής, που προσβάλλει το ανθρώπινο πρόσωπο”. Αυτή την βάσιμη υποψία εκφράζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με την υπ’ αρίθμ. 2641/1998 Εγκύκλιό της.
 


Γεγονός Νο 9.
Ο Άγιος των ημερών μας, ο αγαπημένος του λαού μας Άγιος Παϊσιος ο αγιορείτης, εξέφρασε πολλές φορές και με διάφορους τρόπους την εναντίωσή του στην ηλεκτρονική σκλαβιά που επιχειρείται μέσω της Κάρτας του Πολίτη και μάλιστα προχώρησε πολύ περισσότερο συνδέοντάς την με τα έσχατα και τον καιρό του Αντιχρίστου.
Αυτό γίνεται καταφανές από πλείστα έγκυρα έντυπα που εξέδωσαν τα πνευματικά του τέκνα και κυρίως από τις εκδόσεις της Ι. Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής, όπου έζησε τα τελευταία του χρόνια και τελικά εκοιμήθη.
Η όψιμη αμφισβήτηση των νουθεσιών του, μόνο σύγχυση προκαλεί και τελικά απαξιώνει την πνευματική του κληρονομιά.


 Γεγονός Νο 10.
Η Κάρτα του Πολίτη, μετά από μια αρχική περίοδο προαιρετικής παραλαβής, θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Η υποχρεωτική παραλαβή των νέων δελτίων Ταυτότητας, που έχει ήδη ξεκινήσει και προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016, δείχνει τον δρόμο στον οποίο θα κινηθεί η Πολιτεία.


Εξάλλου, η παραλαβή της Κάρτας είναι υποχρεωτική, όπου αλλού εφαρμόσθηκε.
 Η ελληνική Πολιτεία, προχωρά με ταχείς βηματισμούς στην ολοκλήρωση των σχεδίων για την επιβολή αυτού του ηλεκτρονικού δεσμωτηρίου, χρησιμοποιώντας ακόμη και πλάγιους, πονηρούς και ύπουλους τρόπους για να την εφαρμόσει.


Σε εποχή πλήρους σύγχυσης, σε καιρούς εκπτώσεων και συγκρητιστικών συμψηφισμών, στην εποχή μας, δεν υπάρχει περιθώριο για άγνοια ή αφέλεια. Οι καιροί επιτάσσουν εγρήγορση και πνευματική αφύπνιση.
 Ως Έλληνες, ως Ορθόδοξοι, ως ελεύθεροι άνθρωποι, οφείλουμε να αντιδράσουμε και να αντισταθούμε στην επιχειρούμενη υποδούλωση. Κι αυτό θα γίνει μόνο όταν γνωρίσουμε την αλήθεια. Και μόνον τότε, “ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ἡμᾶς”.



Γράφει ο Δημήτρης Λάσκος,
Kαθηγητής Πληροφορικής &
Γ.Γ του Συλλόγου «Μετεώρων Λιθόπολις»