Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΙ ΣΥΡΙΟΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Koyrdoi Syrioi

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Για έκτη συνεχή μέρα και παρά την εξαγγελθείσα από την περασμένη εβδομάδα εκεχειρία,
συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μεταξύ των κουρδικών και συριακών δυνάμεων και των ισλαμιστών,
κατά το πλείστον Τούρκων και Τουρκόφωνων, στην περιοχή βόρεια του Χαλεπιού όπου σημειώνονται παράλληλα σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί ενώ τουρκικά ολμοβόλα βάλλουν από το τουρκικό έδαφος. Ήδη οι συνοικίες Şeyh Maksud και Eşrefiye του Χαλεπιού έχουν περιέλθει στα χέρια του συριακού στρατού που έχει καταδιώξει τους Ισλαμιστές.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες η κατάσταση στο στρατόπεδο των ισλαμιστών είναι πολύ άσχημη καθώς οι Κούρδοι του PYD ουσιαστικά τους έχουν περικυκλώσει. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, οι Κούρδοι έχουν προωθηθεί στην γραφή Nabul- Zehra, ενώ έχουν αποκόψει την οδό Anadan-Kastillo που συνδέει το Χαλέπι με την πόλη İdlib, που είναι το κέντρο των ισλαμιστών στην περιοχή ανοίγοντας τον δρόμο για το Afrin τελευταίο σταθμό πριν απ τα τουρκικά σύνορα.
Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση των ισλαμιστών, ενώ καταγγέλλουν ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί πλήττουν και άμαχο πληθυσμό χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι γνωστό το παιχνίδι των τουρκικών medya που παρουσιάζουν τα θύματα των δικών τους βομβαρδισμών σαν θύματα των Ρώσων.
Γεγονός είναι πως η εκεχειρία έχει τιναχτεί στον αέρα από την στιγμή που οι Τούρκοι άρχισαν να ρίχνουν ρουκέτες από το τουρκικό έδαφος προκαλώντας αναζωπύρωση των συγκρούσεων σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο, λίγα χιλιόμετρα από την τουρκική πόλη του Kilis στα τουρκοσυριακά σύνορα. Σημειωτέον ότι εκεί ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και εγκαταλείπει τις εστίες του σαν να επίκειται εισβολή μέσα στο τουρκικό έδαφος.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αυτό έχει πανικοβάλει την Άγκυρα που όμως δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε καινούργιες απονενοημένες ενέργειες που θα επιφέρουν γενικότερη ανάφλεξη στην ήδη αναφλεγόμενη ευρύτερη περιοχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου