Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Ενισχύει τις δυνάμεις της στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

Αποτέλεσμα εικόνας για Ενισχύει τις δυνάμεις της στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία:
Άγιος Παΐσιος: «Όταν θα δούμε η Ελλάδα να παίρνει την πρεσβεία της από την Τουρκία και η Τουρκία την πρεσβεία της από την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να πούμε: «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου, Σώτερ σώσον ημάς». «Θα γίνει σύγκρουση στο Αιγαίο. Εμείς δεν θα πάθουμε μεγάλο κακό».
Τρεις φρεγάτες και ένα υποβρύχιο απειλούν το “West Capella”
Αυξάνει κατακόρυφα την παρουσία της η Τουρκία στην κυπριακή  ΑΟΖ. Μέχρι τώρα οι πληροφορίες ανέφεραν για
την αποστολή μιας φρεγάτας κλάσης G, τώρα όμως και σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του τουρκικού γενικού Επιτελείου η ναυτική ομάδα ενισχύεται με δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο.


Πρόκειται πιθανότατα για την ναυτική δύναμη που πραγματοποιούσε γυμνάσια σε περιοχή δυτικά της Κύπρου, (12 και 13 Ιουλίου) αλλά η εξέλιξη είναι ότι η δύναμη αυτή δεν αποχωρεί αλλά παραμένει  στην περιοχή και εντασσόμενη και αυτή στην γενική επιχείρηση εκφοβισμού της Κύπρου για να αναστείλει τις έρευνες στην περιοχή του Οικοπέδου 11.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ενισχύει τις δυνάμεις της στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία:
Πρόκειται για μια εξέλιξη που είναι πιθανό να σημάνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού την περασμένη εβδομάδα.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τις φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου», ενώ άλλη μια φρεγάτα εστάλη για να επιτηρήσει το πλωτό γεωτρύπανο στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι έρευνες και οι ενδεχόμενες γεωτρήσεις — συμβατική υποχρέωση της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με τη Λευκωσία — θα γίνουν από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella, το οποίο έλαβε θέση χθες Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.

Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι θα λάβει μέτρα εναντίον της Κύπρου εάν αρχίσει να εκμεταλλεύεται υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου γύρω από τη νήσο. Για την τουρκική κυβέρνηση, οι πόροι στα χωρικά ύδατα της Κύπρου ανήκουν και στις δύο κοινότητες και πρέπει να υπάρξει συνεκμετάλλευση.

Οι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αντίποινα για τις μονομερείς κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η Άγκυρα.