Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Κίνδυνος νέου προσφυγικού-μεταναστευτικού κύματος 500.000 ανθρώπων από τη Λυβίη

Πληροφορίες για τεράστιες μεταναστευτικές ροές από Νιγηρία προς Ιταλία
Προειδοποίηση από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., αρμόδιας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φ.Μογκερίνι
Κατά την κυρία Μογκερίνι, σχεδόν 500.000 άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται εκτοπισμένοι στη Λιβύη αποτελούν υπαρκτό κίνδυνο για νέο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Εξωτερικών των «28» που έχει δει το πρακτορείο Reuters.
     Η ίδια προέτρεψε τις χώρες-μέλη να δράσουν ταχέως προκειμένου να αποτρέψουν να χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η ανάμειξη της Ε.Ε. στη Λιβύη, η οποία πασχίζει να σχηματίσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

    Η Λιβύη βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικού χάους από την ανατροπή του  Μουαμάρ Γκαντάφι το 2011. Από το 2014 η χώρα είναι διαιρεμένη μεταξύ μίας μετριοπαθούς φιλοδυτικής κυβέρνησης και μίας ισλαμικής κυβέρνησης που ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη. Πολλές περιοχές και πόλεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο διάφορων αντάρτικων ομάδων με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.
     Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες έχουν ενταθεί από την ταχεία εξάπλωση του πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, με τους τζιχαντιστές να ελέγχουν την πόλη Σίρτη και να έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων εναντίον πολλών οικισμών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας.
     Η Μ. Βρετανία πραγματοποίησε σύσκεψη με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Εκπρόσωπο της Ε.Ε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, λόγω των ανησυχιών ότι δεν δίδεται η πρέπουσα προσοχή στη Λιβύη.
    Όλα αυτά προετοιμάζουν το κλίμα για την επέμβαση στη Λιβύη που εδώ και πολύ καιρό προετοιμάζεται. Το ερώτημα είναι που θα οδηγήσει μια τέτοια επέμβαση στη Λυβίη.

Αν οι προβλέψεις της Μογκερίνι επαληθευτούν,τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυο μεγάλα μέτωπα σ΄ ότι έχει να κάνει με το προσφυγικό.