Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τι θα γινόταν εάν μια πυρηνική κεφαλή έπεφτε στο Μανχάταν;


Οι ρωσικοί βαλλιστικοί, διηπειρωτικοί πύραυλοι είναι εφοδιασμένοι με περίπου 1.000 πυρηνικές κεφαλές,
οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τις ΗΠΑ 30 λεπτά με την εκτόξευση των πυραύλων. Από τις κεφαλές αυτές οι 700 είναι των 800 Κιλοτόνων, δηλαδή η κάθε μια έχει ισχύ ίση με 800.000 τόνους ΤΝΤ. Τι θα συνέβαινε αν μια μόνο από τις κεφαλές αυτές έπληττε το Μανχάταν της Νέας Υόρκης;
Των Steven Starr, Lynn Eden, Theodore A. Postol
ΠΗΓΗ: The Bulletin of the Atomic Scientists

Το αρχικό θερμικό κύμα θα έφτανε, περίπου, σε απόσταση 1.600μ. από το σημείο της έκρηξης. Μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, στο επίκεντρο της έκρηξης, η θερμοκρασία θα άγγιζε τους 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου,δηλαδή 4-5 φορές τη θερμοκρασία του κέντρου του Ήλιου.
Μια σφαίρα υπερθερμασμένου αέρα, θα κινείτο, προς κάθε κατεύθυνση, με ταχύτητα εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Ένα μόλις δευτερόλεπτο μετά την έκρηξη η πύρινη σφαίρα θα είχε διάμετρο μεγαλύτερη των 1.500μ.
Το πύρινο κύμα, αλλά και η θερμότητά του, θα κατάκαιγε τα πάντα σε ακτίνα 160 τετραγωνικών χλμ. προκαλώντας πύρινους κυκλώνες, λόγω της υπερθέρμανσης του αέρα. Μέσα σε λίγα λεπτά θα είχε προκληθεί μια πυρκαγιά απίστευτων διαστάσεων. Το πύρινος κυκλώνας θα κατέκλυζε με φλόγες τα πάντα στο πέρασμά του.


Η πύρινη σφαίρα και το ωστικό κύμα της έκρηξης θα εξαέρωνε ακόμα και κτήρια. Οι ουρανοξύστες θα εξαφανίζονταν. Το τσιμέντο, ή άσφαλτος και τα μέταλλα θα έλιωναν, το χώμα θα «έσκαγε» και τα υλικά θα παρασύρονταν από το ωστικό κύμα, που θα τα παρέσερνε με ταχύτητα 1.000 χλμ. ακόμα και σε απόσταση 5 χλμ. από το σημείο της έκρηξης.
Ακόμα και σε απόσταση 10 χλμ. από το σημείο της έκρηξης, το θερμικό κύμα θα προκαλούσε εγκαύματα τρίτου βαθμού, σε όποιον εκτίθεντο σε αυτό. Το δε ωστικό κύμα θα τον έπληττε με ταχύτητα 160 χλμ. Μέσα σε λίγα λεπτά μια ζώνη 400 σχεδόν τετραγωνικών χιλιομέτρων θα είχε καταστραφεί παντελώς. Ο πύρινος κυκλώνας θα διαρκούσε για τουλάχιστον 6 ώρες με την θερμοκρασία του αέρα να αγγίζει τους 260 βαθμούς Κελσίου.

Όσοι θα βρίσκονται στους δρόμους θα πεθάνουν ακαριαία. Ακόμα και όσοι αναζητήσουν καταφύγιο σε υπόγεια, θα πεθάνουν από ασφυξία, καθώς η φωτιά θα καταναλώσει όλο το οξυγόνο, ή θα ψηθούν ζωντανοί, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Κάθε μορφή ζωής θα χαθεί σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης, άμεσα και σε ακόμα μεγαλύτερη ακτίνα, από την εκλυόμενη ραδιενέργεια, κατόπιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου