Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Περιπλέκεται η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

                      

Συγκέντρωση αεροσκαφών και τακτικών πυραύλων

Τα τύμπανα του πολέμου συνεχίζουν να χτυπούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τις μάχες να συνεχίζεται και σήμερα δεύτερη ημέρα ακόμα πιο σφοδρές.

Το  Μπακού  ανακοίνωσε  ότι αρμενική πλευρά έχει χάσει πάνω από 100 στρατιώτες, ενώ αναγνωρίζει επίσημα 12  Αζέρους στρατιώτες νεκρούς. Το  Ερεβάν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 200 στρατιώτες  του Αζερμπαϊτζάν έχασαν τη ζωή τους ενώ παραδέχεται ότι σκοτώθηκαν 18 Αρμένιοι.

Το Υπουργείο Άμυνας  του Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται επίσης ότι σε συγκρούσεις στο Καραμπάχ, οι δυνάμεις του κατέστρεψαν τουλάχιστον 10 άρματα μάχης των Αρμενίων. Τα Αρμενικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι για την υποστήριξη των  στρατιωτικών μονάδων της Αρμενίας μετακινούνται  συγκροτήματα τακτικών πυραύλων «Tochka-U» και πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων «Smerch». Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε  επίσης την μεταστάθμευση Su-25 στην αεροπορική βάση «Erebuni» από τη βάση Gyumri.
Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι «παρά την πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς για την κατάπαυση του πυρός στις 15.00 ώρα, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, δήλωσε την υποστήριξή του προς τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Άγκυρα θα υποστηρίξει το Μπακού μέχρι το τέλος». 


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές με την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.