Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Ρωσία: Η Τουρκία πίσω από την κρίση στον Καύκασο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ έστειλε αυστηρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα
, όσον αφορά τις εξελίξεις στον Καύκασο και τις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αρμενικών και αζέρικων στρατευμάτων θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο Σεργκέι Λαβρώφ μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Κρεμλίνο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία ότι βρίσκεται πίσω από την νέα κρίση στον Καύκασο και ότι αυτή υποκινεί το Αζερμπαϊτζάν να προκαλεί σύγκρουση με τους Αρμένιους για αντιπερισπασμό στο νότιο μέρος της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι μετά την εγκληματική στήριξη στους Τζιχαντιστές της Συρίας, την προκλητική στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ, τώρα δημιουργεί κρίση στον Καύκασο ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει επέκταση της κρίσης και θα προβεί στις… «επιβαλλόμενες» ενέργειες. Ήδη απο χθες ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στο Ερεβάν της Αρμενίας, ενώ ο ρωσικός στόλος της Κασπίας κατευθύνεται ανοιχτά του Μπακού.


Αλλά και ο πρόεδρος της Αρμενίας, Serj Sarkisyan, κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία ότι υποκινεί το Αζερμπαιτζαν να προκαλεί κρίση στην περιοχή λίγες μόλις μέρες πριν από την επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο  με την προσέλευση πολλών ξένων ηγετών στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, προς μεγάλο εκνευρισμό της Άγκυρας. Ο Sarkisyan δεν παρέλειψε να απειλήσει την ίδια την Τουρκία με συνέπειες για την άφρονα πολιτική της.
read more at: