Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Μεγάλη Εβδομάς-Μεγάλη Πέμπτη εσπέρας

Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής
Η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων και Σωτηρίων Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού 
Το πρωί της Μ. Πέμπτης, τελείται Εσπερινός συνδεδεμένος με Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στην Προσκομιδή ο Ιερέας ετοιμάζει δύο μερίδες του Χριστού. Μία για την τελούμενη Θεία Λειτουργία και μία δεύτερη, την οποία διατηρεί επί της Αγίας Τραπέζης καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, για τις έκτακτες ανάγκες μεταλήψεως των πιστών.

Εσπέρας, τελείται στην Εκκλησία ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής. Η ακολουθία των Παθών του Κυρίου. Μέσα από τους ύμνους και τις δώδεκα ευαγγελικές περικοπές εκτυλίσσονται όλα όσα συναποτελούν το Θείον Πάθος: Οι εμπτυσμοί, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, οι ύβρεις, οι γέλωτες, η πορφυρά χλαίνη, ο κάλαμος, ο σπόγγος, το όξος, οι ήλοι, η λόγχη και προπάντων ο σταυρός και ο θάνατος, «ά δι ημάς εκών κατεδέξατο».


«Σήμερον ο Ιούδας, καταλιμπάνει τον Διδάσκαλον, και παραλαμβάνει τον Διάβολον».

«Σήμερον ο Ιούδας, παραποιείται θεοσέβειαν, και αλλοτριούται του χαρίσματος, υπάρχον μαθητής γίνεται προδότης».

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας… ο Νυμφίος της Εκκλησίας… Προσκυνούμεν σου τα πάθη Χριστέ… δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν».


Σήμερον κρεμάται επί ξύλου (ψάλλουν Βατοπαιδινοί πατέρες)

Κατά τη διάρκεια της εσπερινής ακολουθίας επιτελείται η περιφορά του Εσταυρωμένου και η τοποθέτησή του στο Σολέα, για προσκύνηση. 
Παράλληλα, θυμούνται οι πιστοί την ομολογία του Ληστή, "...ἔτι δὲ καὶ τὴν τοῦ εὐγνώμονος Λῃστοῦ, τοῦ συσταυρωθέντος αὐτῷ, σωτήριον ἐν τῷ Σταυρῷ ὁμολογίαν...".
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο αΓΙΟς ΛΗΣΤΗς
Ο ληστής κρεμόταν πάνω στον σταυρό, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Σταυρό του Χριστού, πάνω στον Γολγοθά. Βαθιά μετανιωμένος είπε προς τον Θεάνθρωπο: "Κύριε, μνήσθητί μου, όταν έλθεις εν τη Βασιλεία σου". Ο Χριστός ανταποκρίθηκε στην ειλικρινή μεταμέλειά του και του είπε: "Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ' εμού έση εν τω παραδείσω".

Ήταν ο πρώτος άγιος που πέρασε στον Παράδεισο. 

Αρχικό κείμενο
Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου