Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Καθαροβδομάδα: Η είσοδος μας στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Αποτέλεσμα εικόνας για εθιμα τησ καθαρασ δευτερασ
«Μετανοίας καιρός και δεήσεως ώρα»
Αυτή η εβδομάδα είναι η Καθαρή Εβδομάδα και όλοι μας ευχόμαστε «Καλή Τεσσαρακοστή». Για να έχουμε καλή Τεσσαρακοστή, χρειάζεται όχι μόνο η ευχή αλλά και
η προσευχή μας. Για το λόγο αυτό, οι σαράντα ημέρες προετοιμασίας προς το Άγιο Πάσχα συνοδεύονται από θεσπέσιες και κατανυκτικές ακολουθίες που καλλιεργούν την συνείδηση των πιστών, ώστε να εορτάσουν και να συμμετέχουν στην εμπειρία μίας καλής Τεσσαρακοστής.


Αν δεν αλλάξει τίποτα στη ζωή μας αυτές τις ημέρες, τότε δεν μπορούμε να νιώσουμε την πνευματική κάθαρση και την ψυχική αγαλλίαση που επιφέρει η πορεία του πιστού προς την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Τί μπορεί να αλλάξει στη ζωή μας; Όπως ένας αθλητής πριν από την μεγάλη αναμέτρηση, ή ένας μαθητής πριν την σημαντικότερη εξέταση και ένας πολιτικός πριν τις εκλογές, όλοι μας συνενώνουμε τις πνευματικές μας προσπάθειες για να πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την σωτηρία. Η Τεσσαρακοστή είναι η τελική ευθεία πριν από την κορυφή των γεγονότων την πίστεως, την Ανάσταση. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην τελική ευθεία, για να στεφθούμε νικητές, με το στέφος της Αγιότητος και της λυτρώσεως.
Αποτέλεσμα εικόνας για το καθαροβδόμαδο
Πρώτη ακολουθία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι ο Κατανυκτικός Εσπερινός «της συγνώμης». Πριν εξομολογηθούμε για το Πάσχα, οφείλουμε να συγχωρέσουμε και να συγχωρεθούμε με την πνευματική μας οικογένεια, για να μην εορτάσουμε αυτές τις Άγιες ημέρες με βεβαρημένη συνείδηση ή υποκριτικά. Την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζουμε την αυστηρή νηστεία για όσους η υγεία τους το επιτρέπει. Την Καθαρή Εβδομάδα καθαρίζουμε το σώμα και την ψυχή μας με νηστεία και εξομολόγηση. Το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας θα έχουμε το πρώτο Μεγάλο Απόδειπνο, με το απόσπασμα του Μεγάλου Κανόνος του Τριωδίου. Κάθε Δευτέρα σε όλη τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής θα ξεκινούμε τις ακολουθίες με το Μεγάλο Απόδειπνο, μία κατανυκτική και μεστή πνευματικής τροφοδοσίας ακολουθία. Κάθε Τετάρτη, θα έχουμε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Το σώμα και το αίμα του Κυρίου θα περιμένουν τους πιστούς κάθε Τετάρτη εσπέρας για περισσότερο συχνή Θεία Μετάληψη, ώστε όλοι ως Χριστοφόροι και καθαγιασμένοι να προσεγγίσουμε το Άγια Πάσχα. Κάθε Παρασκευή, θα ψάλλουμε τους Χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο, που μας έδωσε τον Χριστό και έφερε την σωτηρία στο ανθρώπινο γένος.

Με πόνο διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο και λιγότεροι συμμετέχουν στις κατανυκτικές ακολουθίες. Φεύγουν οι παλαιότεροι και τα καθίσματά τους αδειάζουν, διότι δεν έχουμε διδάξει στα παιδιά μας την σημαντικότητα και τον πλούτο της Ορθοδόξου παραδόσεως. Ας μην ψάξουμε να βρούμε ποιος και τι φταίει για τον αφελληνισμό, την αφομίωση και τον πνευματικό λήθαργο που πλήττουν το γένος μας. Ας μην κατηγορήσουμε τα παιδιά μας αν απομακρύνονται από τα θεοδίδακτα ιδεατά μας και ενστερνίζονται ξενικά έθιμα και αιρετικές αντιλήψεις. Ας μην κρίνουμε την νεολαία όταν δεν συμμετέχει στις ιερές ακολουθίες με την ίδια ζέση που συμμετέχει σε κονσέρτα της ροκ και της ραπ. Αυτό που μένει να κάνουμε είναι να ζήσουμε την εμπειρία της Τεσσαρακοστής και να ζητήσουμε το έλεος του Θεού. Αν σε όσες ακολουθίες που μπορούμε να συμμετέχουμε, φέρουμε τα παιδιά και τις οικογένειές μας, τότε θα μεταλαμπαδεύσουμε την δική μας εμπειρία και σε εκείνους. Μα, τί γίνεται όταν είναι κουρασμένοι από το απαιτητικό ωράριο της ημέρας; Θα ξεκουράζονται στην κατάνυξη και ηρεμία της Εκκλησίας. Αν έχουν μαθήματα; Θα διδάσκονται τα διδάγματα της σωτηρίας, που είναι Ουράνια και ανώτερα. Και όλοι μας θα προβιβαστούμε στην θεοπτία του Παραδείσου. Έτσι θα έχουμε Καλή Τεσσαρακοστή!

+Οικονόμος Νικηφόρος Φακίνος